Samenwerking loont: nieuw zwembadcomplex voor Zemst en Boortmeerbeek

Op 7 oktober 2022, over deze onderwerpen: Sport en vrije tijd
Hofstade

Sport Vlaanderen bouwt samen met de gemeenten Zemst en Boortmeerbeek een nieuw watersportcomplex naast de bestaande zwemvijver en het strand in Hofstade. Het zal bestaan uit onder meer een olympisch zwembad, een golfsurfbad en kabelbanen om te waterskiën. Ook het openluchtzwembad wordt gerenoveerd. “N-VA Boortmeerbeek gaf vorige gemeenteraad nog te kennen eerder gewonnen te zijn voor een sterke samenwerking met onze buurgemeenten dan voor een fusie. En dat zien we nu dus in de praktijk”, zegt schepen Hans Crol. 

Sport Vlaanderen bestelde samen met de gemeenten Zemst en Boortmeerbeek een haalbaarheidsstudie om het project af te toetsen naar technische haalbaarheid, financiële impact en mogelijke samenwerkingsverbanden. Die studie is nu afgerond, en met succes: er komt een 50 meterbad voor topsportzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo – een unicum voor Vlaams-Brabant. Daarnaast worden er een golfsurfbad en uitgebreide kabelskibanen voorzien.

Groene buffer

De studie bevat ook een ruimtelijke analyse op het vlak van ecologie, recreatie en erfgoed. De Bergbeek zal opengelegd worden, waardoor er tussen de parking en de rest van het domein een groene, natuurlijke buffer ontstaat.

Er wordt een verbinding gemaakt tussen het historische zwembad en de grote vijver, en het oude pompgebouw wordt afgebroken. Daarnaast wordt er een nieuw binnenzwembad gebouwd aan de overkant van de centrale wandelas. Op de grote vijver zullen meerdere kabelskitrajecten worden voorzien. Verder lopen er nog een aantal studies zoals een diepgaandere erfgoedstudie en een bodemonderzoek. 

Verdeelsleutel

De volgende stap is om samen met de gemeenten Zemst en Boortmeerbeek afspraken te maken over de investeringen en de verdeelsleutel. "In Boortmeerbeek is het de gemeenteraad die daarover zal stemmen", zegt schepen Hans Crol.

De totale investeringskost van het sportcomplex wordt geraamd op 46 miljoen euro. Over vijf jaar zou het project klaar moeten zijn. Er worden jaarlijks 300.000 zwemmers verwacht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is