U bent hier
Hans Crol en Aline Delnoy: “Werken aan een Boortmeerbeek waar inwoners zich echt thuis voelen”
Op 13 oktober trekken Hans Crol en Aline Delnoy de lokale lijst van de N-VA. Wij vroegen hen naar hun plannen voor Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken. Een verhelderend gesprek met twee ambitieuze Boortmeerbekenaars.
Met welke speerpunten stappen jullie de campagne in?
Hans: “Laten we eerlijk zijn: we moeten de mouwen serieus opstropen. We komen uit op 21 werven en werkpunten voor Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken. Zo willen we dat er een dringend investeringsplan komt voor straten, fiets- en voetpaden. Onze gemeente heeft op dat vlak een historische achterstand goed te maken.”
Aline: “Klopt! Als ik hoor dat mensen de fiets niet durven te nemen. Dat ze hun kinderen niet met de fiets naar school durven te sturen. Of dat ze zelfs slaapproblemen hebben door het gedaver van voertuigen over een versleten wegdek. Werk aan de gemeentelijke winkel!”
Hans: “Ook de toenemende drukte op de Leuvensesteenweg moeten we nauw in de gaten houden. We willen een herziening van de industriële zone langs de Leuvensesteenweg. Het regent nu vergunningsaanvragen en die brengen zo goed als altijd extra verkeerslast voor een al heel drukke steenweg met zich mee. Met gevolgen voor de verkeersdrukte in ál onze straten.”
Van de drukke steenweg naar de drukte aan het gemeentehuis in april 2022. Niet voor een wedstrijd van de Rode Duivels, maar door de fusieplannen met Mechelen. Die plannen lijken nu begraven. Of niet?
Hans: “Toch wel. Niemand is zo gek een fusie met Mechelen nog te durven aankaarten, mag ik hopen. Daar is ook absoluut geen meerderheid voor. En nu? Het spijtige is dat niemand weet wat de overheid ons in de toekomst oplegt. Een verplichte fusie? Een minimaal aantal inwoners per gemeente? We gaan daar niet meteen een antwoord op krijgen. Snel even fuseren met bijvoorbeeld Haacht zou dus geen goed idee zijn.”
Aline: “Haast is inderdaad een slechte raadgever. We moeten alleszins blijven inzetten op intergemeentelijke samenwerkingen. Denk maar aan de Habobib, de politiezone, de afvalophaling en nog vele andere samenwerkingen met buurgemeenten. Daarmee sparen we als gemeente veel geld uit en behouden we toch onze eigenheid.”
Over eigenheid gesproken. Dreigen we een slaapdorp te worden, met nauwelijks nog winkels in de dorpskernen van Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken? Met buurtwinkels en cafés die verdwijnen? Gaan we onze gemeente niet stilaan moeten reanimeren?
Aline: “Mensen kiezen vaak voor Boortmeerbeek omdat het centraal ligt. En omdat het hier erg rustig is. Maar helaas soms té rustig. En als er niets te beleven valt, leven de mensen naast in plaats van mét elkaar. We willen daarom veel meer inzetten op het dorpsgevoel. Daarvoor willen we zogenaamde dorpsraden invoeren, ook voor Hever en Schiplaken. Zo’n dorpsraden zijn al actief in verschillende gemeenten, en met succes. Inwoners geven in zo’n dorpsraad advies en doen suggesties om het leven in hun gemeente aangenamer te maken. Het allerbelangrijkste is dat iedereen zich thuis voelt in Boortmeerbeek.”
Hans: “Er zijn ook een aantal lopende dossiers die van groot belang zijn voor onze gemeente. Het domein Ravestein in Hever, de kerk van Schiplaken en de molen van Servaes in Boortmeerbeek: drie plaatsen die in de nabije toekomst een nieuwe en publieke bestemming moeten krijgen. Je sprak daarnet van reanimeren. Op die manier geven we alleszins weer zuurstof aan onze gemeente.”