Cordon sanitaire doorbroken in Boortmeerbeek?

Op 1 februari 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad
N-VA groepsfoto

Maandag 28 januari vond de eerste gemeenteraad in de nieuwe samenstelling plaats. Goede voornemens, veel plannen en enthousiasme. Alle fracties waren klaar om positief samen te werken. Ook de meerderheid (Open VLD –SP.A) had meermaals aangekondigd dat ze constructief met de oppositie wilde samenwerken. Op de agenda van de gemeenteraad werden traditiegetrouw verschillende kandidaturen voorgedragen voor diverse intergemeentelijke bestuursorganen. Ook de oppositie (CD&V, Groen en N-VA, Vlaams Belang) stelde een aantal kandidaten voor. 

Groot was echter onze verbazing toen er gestemd werd over enkele vertegenwoordigingen  die voorbehouden zijn voor de oppositie. Zo kon de gemeenteraad in Habobib en Interleuven één lid van de oppositie aanduiden. Bij deze stemmingen moest gekozen worden tussen een kandidaat van respectievelijk Groen en N-VA of een kandidaat van Vlaams Belang. Wat een vanzelfsprekendheid leek, werd plots een spannende politieke thriller…...met de democratische reputatie van onze gemeente als inzet. De kandidaten van Groen en N-VA haalden het weliswaar nipt (met 1 stem meer), maar de kandidaat van Vlaams Belang haalde respectievelijk 8 en 9 stemmen. 

We zijn uiterst verbolgen hierover en stellen luidop de vraag wat er hier aan de hand is? Wat bezielt 7 of 8 leden van de meerderheid om een kandidaat van het Vlaams Belang te steunen en niet een kandidaat van Groen of N-VA? En op die manier het cordon sanitaire op de helling te zetten. We kijken uit naar een verklaring.

Namens de drie oppositie fracties: CD&V, Groen en N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is